Kinderfeestje buiten:
Levend Stratego

Wil je een kinderfeestje buiten organiseren voor 10-12-jarigen die van een beetje spanning en actie houden? Dan is Levend Stratego misschien een leuk idee. Een korte omschrijving en de spelregels vind je hieronder.

Wat heb je nodig voor dit kinderfeestje?

 • kinderfeestje buiten: Levend Strategobosachtig gebied, met open stukken van ongeveer 300 meter bij 500 meter; de grenzen van het gebied moeten goed af te bakenen zijn
 • 2 Vlaggen of 2 Maarschalken
 • 2 sets kaartjes (van wit en rood papier) met daarop de rangen (onderaan deze pagina lees je wat erop deze kaartjes moet komen te staan)
 • 2 posten (uitvalsbasis, voor elke groep één)
 • 2 groepen van ieder minimaal 6 personen
 • 2 begeleiders (één voor iedere groep)

Hoe lang duurt het spel?

Dat hangt af van welke versie van je speelt:

 • Speel je met 2 Vlaggen, dan is de speeltijd om wanneer de kinderen de vlag hebben gevonden.
 • Speel je met 2 Maarschalken, dan heb je de eindtijd beter in de hand. Deze maarschalken stuur je pas het spel in als je wilt dat er een einde aan het spel komt.

Ook kun je ervoor kiezen eerder met het spel te stoppen en de punten te tellen die op de ingeleverde kaartjes staan. De groep met de meeste punten is de winnaar.

Spelregels:

 • Laat de kinderen de grenzen van het gebied zien.

 • Verdeel ze dan in groepen (maak 2 groepen van ieder minimaal 6 kinderen) en breng elke groep naar zijn eigen post.

 • Kies welke versie van het spel je speelt: de Vlag- of de Maarschalkvariant.

  • Spelen met de vlag
   Verstop de vlag (minimaal 10% van de vlag moet te zien blijven). Laat de begeleiders de kaartjes in hun groep uitdelen (zie hieronder wat er op de kaartjes komt te staan).

  • Spelen met de Maarschalk
   Als je voor de Maarschalkvariant kiest, zorg je dat je dit kaartje even apart houdt.

 • Stuur de kinderen het veld in. Als ze een tegenstander tegenkomen, kunnen ze die tikken. Is het ene kind door het andere getikt, dan moeten ze elk hun kaartje pakken en die met elkaar vergelijken. Degene met de hoogste rang (zie tabel hieronder) krijgt het kaartje van zijn of haar tegenstander. De verliezer moet een nieuw kaartje halen bij zijn/haar begeleider, die op een van de posten zit. De winnaar speelt door met zijn/haar kaartje. Zijn de rangen gelijk, dan spelen de kinderen door. De Spion kan door iedereen verslagen worden, maar kan als enige wel de Maarschalk verslaan. De Mineur kan als enige de Bom verslaan. De Bom mag zelf ook tikken. Om het spel eenvoudiger te maken, hoef je niet alle rangen in het spel mee te laten doen.

Hieronder volgt een voorbeeld van een kaartje:

kinderfeestje buiten: Levend Stratego

De volgende rangen (van laag naar hoog) en aantallen kaartjes zijn er:

1 SPION 1 PUNT
4 VERKENNERS 2 PUNTEN
5 MINEURS 3 PUNTEN
4 SERGEANTEN 4 PUNTEN
4 LUITENANTEN5 PUNTEN
4 KAPITEINS 6 PUNTEN
3 MAJOORS 7 PUNTEN
2 KOLONELS 8 PUNTEN
1 GENERAAL 9 PUNTEN
1 MAARSCHALK10 PUNTEN
1 VLAG 10 PUNTEN
6 BOMMEN 1 PUNT

In het begin is het handig om de kinderen dit lijstje met de rangen mee te geven.

Aan het eind van het kinderfeestje kun je een foto van de kinderen maken met de Vlag in de hand van diegene die hem gevonden heeft.

Meer activiteiten voor een leuk kinder­feestje vind je in mijn e‑book: 104 kinder­spelletjes voor een verjaardags­feestje. Hierin staan allerlei spelletjes die geschikt zijn voor een verjaardags­partijtje voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Dit e‑book is een pdf-bestand op A4-formaat, zodat je het zelf gemakke­lijk kunt afdruk­ken. Alle abonnees van mijn nieuwsbrief kunnen dit e-book gratis downloaden.

Van 'kinderfeestje buiten: Levend Stratego' terug naar de overzichtspagina met kinderfeestje buiten

Reacties

Wil je je reactie geven op deze pagina, dan kun je dat hieronder doen.