Kinderfeestje buiten:
Een indianen-speurtocht

indianen-kinderfeestje-thuis

Wil je voor 5-9 jarigen een kinderfeestje buiten organiseren, dan schiet je met een indianen-speurtocht in de roos! Het vraagt wel de nodige voorbereiding, maar met wat hulp van een vriend(in) moet dit zeker lukken! Op deze pagina heb ik een heel aantal ideeën verzameld en een begroting gemaakt van de kosten. Dit kinderfeestje duurt ongeveer 3 uur. Neem rustig de tijd voor de opdrachten en kort desnoods het feestje in. Dit kinderfeestje buiten is bedoeld voor 8 kinderen.

Wat heb je nodig voor dit kinderfeestje buiten?

 • schminck
 • veren (Hema)
 • hoofdtooien voor de opperhoofen (begeleiders), gemaakt van zwarte stof en veren
 • extra hoofdtooien voor kinderen die hem vergeten zijn (zie uitnodigingen voor een indianenfeestje)
 • 8 rietjes, versierd met een veer
 • nietpistool
 • 8 katoenen zakjes en touw
 • 90 kiezelstenen of schelpjes
 • 7 witte enveloppen met een bizonpoot erop gestempeld (met bruine verf m.b.v. een halve aardappel met een driehoekje eruit gesneden)
 • staartje van crèpepapier voor aan de hoofdtooi, vastgemaakt met een paperclip
 • strijdbijl (tomahawk), gemaakt van een pantykousje gevuld met watten
 • wimpels, gemaakt van plastic zakken
 • 2 werpsperen, gemaakt van rechte stokken/bamboestokken, de punt beplakt met rood plakband en de achterkant versierd met veren
 • afbeelding van het opperhoofd op een stuk karton en een veer en een buddie
 • 8 amuletten (indianen-ketting), gemaakt van een stukje touw, schelpen en een veertje
 • 8 stokjes, waarvan de schors er gedeeltelijk is afgehaald of bamboestokken
 • voorgebakken broodjes
 • marshmallows
 • soesjes en kleine smarties of benodigdheden indianentaart (zie onder traktaties)

Tip:
Kijk hier voor leuke feestartikelen voor een indianen-feestje

En zo ga je te werk voor dit kinderfeestje buiten:

 • Zet 2 tipi's (indianententen) in de tuin, waar de kinderen bij binnenkomst in kunnen spelen.

 • Tover de kinderen om als indiaan als ze dat willen: Vraag of ze geschminkt willen worden en geef ze een indianentooi als ze die niet bij zich hebben voor dit kinderfeestje buiten (zie uitnodigingen voor een indianenfeestje). De begeleiders zijn opperhoofd en kenmerken zich door een zwarte hoofdtooi met veren.

 • Als iedereen er is, ga je voor de tipi's op de grond zitten. Iedereen mag zijn/haar cadeautje geven.

 • Voor dit kinderfeestje buiten drinken we uit bekers met een rietje, versierd met een veer en eten een zelfgemaakte indianentaart (zie zoete kindertraktatie-maken) of maak een taart van soesjes, versierd met smarties en veren.

indianen-feestje
 • Spreek de kinderen toe, bijvoorbeeld:

  Beste indianen, we zijn allemaal nieuw in deze stam, maar om lid te mogen worden van deze stam, moeten we eerst een speurtocht doen met een aantal opdrachten, waarin we laten zien dat we sterk en dapper zijn en goed kunnen samenwerken. Als je de opdrachten goed doet, krijg je een steenje/schelpje (of misschien wel 2!). Deze moet je goed bewaren en in je buideltasje doen die je zo meteen van mij krijgt. Daar zitten al 6 steentjes/schelpjes in. Aan het einde van de speurtocht, als je er voldoende hebt, kun je daarmee een amulet (een mooie indianenketting)verdienen, waardoor je lid van de stam bent geworden. Het spoor dat jullie gaan volgen kun je herkennen aan veertjes aan een boom. Let goed op, want aan sommige bomen hangt een envelopje met een bizonpoot erop. Hier zit een opdracht in. Als je deze opdracht gedaan hebt krijg je een steentje/schelpje (of misschien wel 2!). Nou, beginnen maar!

 • Loop met de indianen tijdens dit kinderfeestje buiten een spoor van veren die aan bomen geniet zijn. Begin pas met een opdracht als alle indianen er zijn. Hang de opdracht zo hoog, dat de indianen er zelf niet bij kunnen, zodat alleen het opperhoofd (de begeleider) het startsein van de opdrachten geeft.

  Opdracht 1: Speel het Scalpeer-de-vijand-spel.
  Zorg dat iedere indiaan een staartje van crèpepapier op zijn/haar tooi heeft. Je zet een strookje crèpepapier vast met een paperclip aan de hoodtooi. De indianen moeten in een kring gaan staan en bij het startsein moeten ze proberen het staartje bij de ander eraf te trekken. Wie zijn staart kwijt is blijft gewoon meespelen. Degene die als laatste zijn staartje nog heeft krijgt een steentje/schelpje, net zoals degene die de meeste staartjes heeft verzameld.

  Opdracht 2: Dans de zonnedans.
  Maak een grote cirkel. De indianen moeten nu op 1 been de kring rond dansen. Lukt dit (af en toe een foutje mag), dan krijgen ze een steentje/schelpje. Het opperhoofd begeleidt de dansende indianen op de trom.

  Opdracht 3: Ontwijk de tomahawk (strijdbijl).
  Maak een tomahawk van een pantykousje die je vult met watten. Bind hem aan het uiteinde vast. Knoop een touw in het midden van de tomahawk en versier deze met wat veren. De indianen moeten nu weer in een kring staan. Het opperhoofd draait de tomahawk in de rondte. De indianen moeten hierover heen springen. Worden ze geraakt, dan zijn ze af. De indiaan die wint krijgt een steentje/schelpje.

  Opdracht 4: Aanval- en verdedigingsspel.
  Alle indianen krijgen een lint van cr`pepapier om hun enkel. Op het startsein van het opperhoofd moeten de indianen proberen op het lint van de ander te gaan staan. Wie als laatste nog een lintje om zijn enkel heeft krijgt een steentje/schelpje.

  Opdracht 5: Verover een wimpel!
  Dit spel wordt weer in tweetallen gespeeld. Eén is het paard, de ander is de ruiter. De ruiter moet voor de startlijn op het paard gaan zitten. Op het startsein van het opperhoofd brengt het paard de ruiter naar de wimpel. De wimpel is gemaakt van een plastic zak met een touwtje erdoor. Hang de wimpel met een knijper aan een tak. Als het paard en de ruiter weer veilig over de startlijn zijn aangekomen met wimpel, krijgen ze allebei een steentje/schelpje.

  Opdracht 6: Speerwerpen.
  Maak een ronde cirkel met daarin een kleinere ronde cirkel. Met een werpspeer, gemaakt van een rechte stok die aan de punt afgeplakt is met rood plakband en aan de achterkant versierd is met een veer, moeten de indianen vanaf de startlijn gooien met de speer. Belandt de speer in de middelste cirkel, dan krijgt de indiaan 2 steentje/schelpjes, belandt hij in de buitenste cirkel, dan krijgt hij 1 steentje/schelpje.

  Opdracht 7: Geef het opperhoofd zijn veren terug.
  Het opperhoofd is zijn veren in de strijd verloren. Teken een afbeelding van het opperhoofd op een groot stuk karton en hang deze aan een boom. Blinddoek de indianen één voor één en geef ze een veer in hun hand. Met een buddie moeten ze de veer op de tooi plakken. Lukt dit, dan krijgt de indiaan een schelpje. Op het laatst krijgen de indianen die zich goed gedragen hebben tijdens dit kinderfeestje buiten nog een steentje/schelpje.

indianen-speurtocht
 • De steentjes/schelpjes worden door de opperhoofden geteld. Indianen die minimaal 8 steentjes steentjes/schelpjes hebben krijgen een amulet(iedereen). Spreek de indianen in de groep 1 voor 1 toe hoe goed ze het hebben gedaan. Probeer van elk kind iets goeds te bedenken. Hang de amulet om de nek van de indianen.

 • Verwen de indianen tijdens het kinderfeestje buiten af en toe met wat lekkers.

 • Nu gaan we terug naar onze tipi's. We hebben ondertussen wel berehonger gekregen en zijn nu echte krijgers. Eén van de opperhoofden heeft een vuurtje gemaakt bij de tipi's. We gaan rondom het vuur zitten (niet lopen) en alle indianen krijgen een (bamboe)stok en een stukje voorgebakken brood wat ze op hun stokje moeten prikken. Dit moeten ze boven het vuurtje ronddraaien, totdat alle kanten bruin zijn. Ook houden indianen erg van marshmallows. Ook deze kunnen aan het stokje geprikt worden (en even boven het vuur gehouden worden. Eet smakelijk!

 • Aan het einde van dit kinderfeestje buiten krijgen alle indianen nog een plastic zakje met wat lekkers erin om mee naar huis te nemen. Dit kunnen ze in hun buidelzakje doen.

Hopelijk hebben de kinderen genoten van dit kinderfeestje buiten. Mijn zoontje in ieder geval wel!

Wat zijn de kosten van dit kinderfeestje? Ongeveer 20 - 25 euro

Meer activiteiten voor een leuk kinder­feestje vind je in mijn e‑book: 104 kinder­spelletjes voor een verjaardags­feestje. Hierin staan allerlei spelletjes die geschikt zijn voor een verjaardags­partijtje voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Dit e‑book is een pdf-bestand op A4-formaat, zodat je het zelf gemakke­lijk kunt afdruk­ken. Alle abonnees van mijn nieuwsbrief kunnen dit e-book gratis downloaden.

van indianen kinderfeestje buiten terug naar de overzichtspagina

Reacties

Wil je je reactie geven op deze pagina, dan kun je dat hieronder doen.