Kinderfeestje thuis:
een Andersom-feestje

Wil je een keer iets heel anders voor de verjaardag van je kind, organiseer dan een andersom-kinderfeestje thuis! De lol begint al bij de uitnodiging en gaat daarna verder met de aankleding en de spelletjes rond dit gekke thema. Een Andersom-feestje is geschikt voor kinderen vanaf 6 à 7 t/m 9 jaar. Het feestje duurt ongeveer tweeënhalf uur.

De benodigdheden:

 • welkombord met 'welkom' er achterstevoren opgeschreven
 • 2 kleuren stickers met de namen van de kinderen er achterstevoren op geschreven
 • 2 kleden
 • ballonnen
 • bordjes, bekertjes, rietjes, placemats, enz.
 • pennen, papier
 • vragen en antwoorden voor spel
 • 2 emmers en 20 wasknijpers
 • touw om de finish aan te geven
 • 2 dezelfde setjes (verkleed)kleren
 • 8 kopieën van de tekening waar andersom-dingen in zitten
 • 8 x een lijst met 8 andersom-woorden van ongeveer 5 letters
 • (zelfgemaakte) medailles
 • 8 kleine cadeautjes of snoepzakjes

Hoe organiseer ik dit kinderfeestje thuis?

 • Zet en hang zoveel mogelijk dingen in je huis andersom: zet de stoelen andersom, zet de bekers en de borden ondersteboven op tafel, leg de placemats ondersteboven, hang de slingers en ballonnen op zijn kop etc., zolang het maar veilig blijft.

 • Maak een welkombord met 'moklew' (welkom) en plak dit op de voordeur. Zet eronder: 'morethca mok' (kom achterom) met een pijl naar achter. Laat de kinderen achterstevoren de achterdeur binnen komen en laat ze de jarige bedanken voor het feestje. De kinderen mogen hun cadeautje onder de tafel leggen.

 • Als alle kinderen er zijn, mogen ze andersom aan tafel gaan zitten. We zingen voor de jarige en deze mag de cadeautjes uitpakken. Dan is er tijd voor een taartje met wat drinken. Het hang van de leeftijd en de groep kinderen af of je de kinderen andersom aan tafel laat drinken en hun taartje laat eten.

 • Nu is het tijd om spelletjes te spelen. Maak 2 groepen van 4 kinderen, die je van te voren met de jarige al hebt ingedeeld. Je kunt eventueel elk groepje een kleur geven, door bijvoorbeeld een gekleurde sticker met hun naam achterstevoren op hun rug te plakken.

  Spelletje 1: draai het kleed om
  Leg 2 even grote kleden neer. Elk groepje gaat op een kleed staan. Nu is het de bedoeling dat de kinderen het kleed omdraaien, zonder van het kleed af te stappen. De kinderen mogen hun handen gebruiken. De groep die het eerste klaar is heeft gewonnen.

  Spelletje 2: bootrace achteruit
  De kinderen van elk groepje gaan achter elkaar zitten, met de benen gespreid en de armen om het middel van het kind voor hem/haar. Op het startsein moeten de kinderen op hun billen naar achteren schuiven. Als de rij breekt, moeten ze opnieuw beginnen. Het team dat het eerst over de finish gaat, heeft gewonnen.

  Spelletje 3: woorden raden
  Geef ieder kind een briefje met daarop 8 achterstevoren-woorden, bijvoorbeeld: tseef, nollab, rued, egiraj, traat, peons, uaedac, leps. De kinderen moeten proberen binnen 3 minuten hiervan zoveel mogelijk goede woorden maken. Tel daarna het aantal goede woorden per groepje op. Het groepje met de meest punten heeft gewonnen.

  Spelletje 4: knijper spel
  Zet 2 emmers neer. Van elk groepje gaat 1 kind met de rug naar de emmer staan. Ze krijgen allebei 10 knijpers. De bedoeling is dat ze één voor één de knijpers over hun schouder in de emmer gooien. Als het eerste kind klaar is, gaat het tweede kind met de rug naar de emmer staan, enz. Tel het totaal aantal knijpers van elk groep bij elkaar op die in de emmer beland zijn. Het groepje met de meeste punten heeft gewonnen.

  Spelletje 5: tekening met achterstevoren dingen
  Geef elk kind een plaat met daarop achterstevoren dingen. De afbeelding hieronder kun je op je eigen computer opslaan door er met je rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor 'afbeelding oplaan als....'. Daarna kun je hem uitprinten. Laat elk kind binnen 5 minuten zoveel mogelijk achterstevoren dingen op de tekening aankruisen. Tel het totaal van het aantal gevonden achterstevoren dingen op per groepje. Het groepje met de meeste gevonden dingen heeft gewonnen.

  andersom-kinderfeestje thuis Spelletje 6: verkleed-estafette
  Leg 2 stapels kleren neer, met op elke stapel dezelfde soort kledingstukken, dus bijvoorbeeld 2 broeken, 2 overhemden, 2 petten etc. Op het startsein trekt de eerste van het groepje de kleren omgekeerd aan. Dit kind rent zo snel mogelijk naar een bepaald punt, komt weer terug en kleed zich weer uit. De rest van het groepje mag niet helpen. Dan is het volgende kind aan de beurt. Het groepje dat het eerste klaar is heeft gewonnen.

 • Nu worden de punten geteld en het groepje met de meeste punten heeft gewonnen. Het hangt van de leeftijd af hoeveel aandacht je hieraan schenkt. Kinderen van 6 à 7 jaar kunnen over het algemeen nog erg slecht omgaan met verliezen. Zeg bijvoorbeeld dat alle kinderen het super gedaan hebben en geef ze allemaal een omgekeerde medaille met een 1 (winnaar) of een 2 erop.

 • Vergeet niet halverwege een pauze in te lassen en de kinderen iets lekkers te geven. Geef aan het einde van de spelletjes de kinderen bijvoorbeeld een ijsje. Dit is tevens het 'toetje' van de omgekeerde maaltijd.

 • Bespreek van te voren met de jarige wat we gaan eten, bijvoorbeeld frietjes. In ieder geval iets wat de jarige lekker vindt. Schat zelf in of de kinderen achterstevoren aan tafel kunnen eten en drinken.

 • Als het feestje is afgelopen laat je de jarige bij de achterdeur staan. De kinderen gaan weer achterstevoren de deur uit en feliciteren de jarige. De jarige geeft de kinderen een klein cadeautje of snoepzakje mee naar huis.

Zeker weten dat de kinderen dit Andersom-kinderfeestje thuis niet snel zullen vergeten!

De kosten van dit feestje zijn ongeveer 15 euro.

Meer activiteiten voor een leuk kinder­feestje vind je in mijn e‑book: 104 kinder­spelletjes voor een verjaardags­feestje. Hierin staan allerlei spelletjes die geschikt zijn voor een verjaardags­partijtje voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Dit e‑book is een pdf-bestand op A4-formaat, zodat je het zelf gemakke­lijk kunt afdruk­ken. Alle abonnees van mijn nieuwsbrief kunnen dit e-book gratis downloaden.

Van 'andersom-kinderfeestje-thuis' naar de overzichtspagina

Reacties

Wil je je reactie geven op deze pagina, dan kun je dat hieronder doen.